MENÜ

VELİ BÜLTENLERİ

PANDEMİ DÖNEMİNDE ÇOCUK

Pandemi dönemiyle beraber hayatımıza giren yepyeni kavramlar oldu. Değişen bir dünya düzeni içinde adapte olmakta zorlandık, hâlâ bu zorluğu yaşıyoruz. Acaba biz yetişkinler böylezorlanırken çocukların dünyasında durum nasıl? Gelin bir bakalım.

Çocuklar değişikliklere yetişkinlerden daha açık, deneyime daha hevesli ve farklılıklara daha kolay adapte olabilmektedir. O zaman pandemi süreci onları hiç zorlamamıştır, diye düşünebilirsiniz. Ancak burada ufacık bir nokta devreye giriyor: Biz yetişkinlerin belirsizlikle baş etme çabası ve daha önceki tecrübelerimiz. Biz yetişkinler çocuklara göre bu hayatta daha tecrübeliyiz ancak durum bizim de tecrübesizliğimize denk geldiğinde çocuklar sınırsızlık içinde kaybolabiliyorlar.

Peki ebeveynler ve eğitimciler olarak biz neler yapmalıyız? Çocukların yaşadığı her olayı tanımlamakla başlayabiliriz. Aklımıza tanımlamak geldiğinde uzun uzadıya cümleler kurmak değil kısa ve net olmak gelmelidir. Tanımlar içine kendi yüklediğimiz anlamları katmamalıyız. Çünkü bu bizim onlara yüklediğimiz bilgilerdir ve bu kısmı çocuklarımıza bırakmak gerekir. Ne olduğu, neden olduğu ve bunu neden yaşadığımızı anlatan sade bir anlatım ve yalın bir dil tercih edilmelidir.

Duyguları beraber yaşamak, olayları deneyimlerken kendi duygumuzu çocuklara anlatmak onların olayları an içinde şekillendirmesine olanak sağlar. Şöyle bir örnek verelim:

Doğum gününüzü kutluyorsunuz ve size bir sürpriz yapıldı. O an o duyguyu ne kadar coşkulu ve derin yaşarsınız. Daha sonra arkadaşınıza bu anınızı anlatırken aynı hissiyatta olmanız mümkün değildir. İşte bu yüzden çocuklarımızdan bazı olayları saklayıp daha sonra açıklamak için ertelememeliyiz. Üzgünlüğümüzü, kaygımızı ve mutluluklarımızı an içinde çocuğumuzla paylaşmalıyız.

Anda kalmak kavramı çocukların kendini fark etmesi ve kendi deneyimlerini oluşturabilmesi açısından çok kıymetlidir. Biz yetişkinler duygularımızı paylaşırken açık ve net olmalıyız. Kuracağımız cümlelerde yaşanan olaya atıfta bulunmak ve o olayı duyguyla ifade etmek oldukça önemlidir.

Bu oyunda çok eğlendim kendimi çok mutlu hissediyorum.Bu yaşadığımız olay beni çok sinirlendirdi. Şimdi ne yapacağımı bilmiyorum ve kaygılandım.

Uyumadan önce günü değerlendirirken veya yaşanılan anın biraz sonrasında olayı konuşmak çocukların zihninde anlaşılmayı ve anlaşmayı sağlayacaktır. Anlaşıldığını ve yalnız olmadığını hisseden çocuk mutlu olacaktır.

Mutlu çocuk kendini ifade etmekte zorlanmayan, öz güvenli, iletişim becerisi yüksek bir yetişkin adayıdır. Çocuklarımıza yaşamlarında eşlik ederken arkalarında ya da önlerinde değil aynı yolda yan yana yürümek inanın çok daha keyifli olacaktır.

Bizi Takip Edin!
© 2022 ATA Koleji. Tüm Hakları Saklıdır.
Web Tasarım | United Gode
ÇAĞRI MERKEZİ
0212 266 44 44